Työpaikkojen rauhantoiminta

Kirjekyyhky ilmestyy noin 12 kertaa vuodessa. Siihen kootaan tietoa, toimintaa ja tapahtumia eri puolilta Suomea.
Kuva on linkki 

- - - -

Solidaarisuuslähettiläiden iltapäiväkahvit 31.5.2022


Tervetuloa JHL:n solidaarisuuslähettiläiden iltapäiväkahveille 31.5. kello 17!

Ilmoittaudu mukaan ja tule keskustelemaan siitä, mitä JHL:n solidaarisuustoiminta on nyt ja tulevaisuudessa. Tilaisuus on avoin kaikille JHL:n jäsenille, jotka ovat kiinnostuneita kansainvälisestä solidaarisuudesta, ihmisarvoisesta työstä, sekä kotimaan solidaarisuustoiminnasta.

Keskustelemme iltapäiväkahvien aikana tulevista tapahtumista ja yhteistyöstä muun muassa Suomen Ammattiliittojen SolidaarisuuskeskusSASKin ja muiden järjestöjen kanssa.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan.

Lisätietoja:

Susanna Haapalainen, susanna.haapalainen@jhl.fi
LINKKI

Kuuba-aiheiset luennot etäyhteydellä Zoomissa 9.6. ja 23.6.2021

Kesäkuussa tarjoamme uutta ja erilaista näkökulmaa Kuubaan. Tutkijatohtori Petra Kuivala luennoi Kuubaan liittyvistä teemoista kahdella luennolla, jotka Suomi-Kuuba-seura järjestää.

Luennot ovat kaikille maksuttomia ja avoimia. Ne järjestetään etäyhteydellä Zoomin kautta.

  • Keskiviikko 9.6. klo 18.30-20: Kaksi Kuubaa: Vallankumous ja amerikankuubalainen yhteisö
  • Keskiviikko 23.6. klo 18.30-20: Vallankumous 2021: nykytilanne ja tulevaisuus

Luentoja pääset seuraamaan tästä linkistä:
https://helsinki.zoom.us/j/64011649007?pwd=WkVFd1JMTyt1cjdkVkpzeWliVTE3QT0

Meeting ID: 640 1164 9007
Passcode: 540000

TUE KORONAROKOTUKSIA KUUBASSA

Leffoilla nujerretaan vääristynyttä vallankäyttöä 

Lyhytelokuvat ovat keskeisessä roolissa Tuffi Filmsin työelämän tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistävässä kampanjassa. Tine Alavin ohjaamassa Unelmaduuni-lyhytelokuvassa näyttelevät mm. (vas.) Meri Nenonen ja Sophia Wekesa.

6.10.2020

Leffoilla nujerretaan vääristynyttä vallankäyttöä 

Yhdenvertaisuuden toteutumiseksi riittää työtä tehtäväksi. Asiaa ja ajatuksia ravistellaan lyhytfilmeihin perustuvalla Työsuojelurahaston tukemalla kampanjalla. 

Vaikka Suomessa on tehty töitä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden hyväksi, maalissa ei olla vielä läheskään.  ”Me keskustelemme sukupuolten välisestä tasa-arvosta tai palkkatasa-arvosta ja niistä on jotain ymmärrystäkin, mutta niitäkään haasteita emme vielä ole osanneet ratkaista”, sanoo kampanjapäällikkö Sini Hormio Tuffi Filmsiltä. 

”Se että tehdään strategiasuunnitelma tai seminaari ja vähän workshopataan, ei riitä. Yhdenvertaisuus on paljon syvempi ja monimutkaisempi asia, jossa ei voi odottaa pikavoittoja”. 

Näistä lähtökohdista syntyi Yksittäistapaus työelämässä -kampanja, jonka tavoite on edistää yhdenvertaisuutta myös työpaikoilla. Tavoitteena on tuottaa oivalluksia sukupuolittuneesta vallankäytöstä sekä tarjota välineitä sen käsittelyyn ja sanallistamiseen. 

Kampanjan perustana on Tuffi Filmsin tuottama Yksittäistapaus-lyhytelokuvien sarja, joka on katsottavissa kampanjasivujen lisäksi muun muassa Yle Areenassa.

Teksti: Sami Turunen
Kuvat: Aleksi Taivalantti, Tuffi Films Oy ja Sami Turunen


Kuuba tarvitsee apuamme.


Vaikean taloustilanteen jatkuessa ja saarron kiristyessä kuubalaiset tarvitsevat apuamme.

Lääkkeistä on nyt kova pula. Syöpää sairastavat lapset, vanhukset ja pitkäaikaissairaat kärsivät lääkepulasta kaikkein eniten.

Tiesitkö, että Kuuba on pyytänyt yhdysvaltalaisilta yrityksiltä tarjouksia esimerkiksi lasten syöpälääkkeistä? Tarjouspyyntö meni 57 yritykselle, joista vain kolme vastasi. Kaikkien vastaus oli kielteinen.

Suomi-Kuuba-seura aloittaa tänään uuden keräyksen Kuuban terveydenhuollon tukemiseksi. Kerätyillä varoilla voidaan hankkia lasten syöpälääkkeitä, laboratoriotarvikkeita ja tehohoidossa käytettäviä hengityskoneita.

Keräys toteutetaan ajalla 1.10.-31.12.2020 koko maassa Ahvenanmaata lukuun ottamatta Suomi-Kuuba-seura ry:n toimeenpanemana.

TOIMI KAUPPASAARTOA VASTAAN - LAHJOITA NYT!- - - -


Suomi-Kuuba-seuran vappukonsertti Facebookissa


Tänä vuonna vappua juhlitaan kotona. Suomi-Kuuba-seuran virtuaalisen vappukonsertin tähtenä loistaa Orquesta Tri Cohiba!

Konsertin ensiesitys on vappuaattona klo 19 seuran Facebook-ryhmässä. Siirrä huonekalut sivuun ja liity mukaan tanssimaan kanssamme.

Jos et ehdi ensiesitykseen, ei hätää: konsertti on katsottavissa myös myöhemmin.

Liity Facebook-tapahtumaan täällä


Hyvän mielen vappuhaaste: Kutsu ystäväsi auttamaan!


Haluamme kiittää lämpimästi kaikkia Suomi-Kuuba-seuran hätäapukeräykseen tähän mennessä osallistuneita. Jokainen lahjoitus Kuuban terveydenhuollolle tulee suureen tarpeeseen. Meissä on voimaa, kun toimimme yhdessä!

Aloitetaan nyt hyvän mielen vappuhaaste: Kutsu ystäväsi tekemään lahjoitus Facebookissa.

Lisää tukea tarvitaan kiireesti, sillä maailmalla on viime päivinä uutisoitu Kuuban vaikeuksista hankkia tehohoidossa tarvittavia hengityskoneita kauppasaarron vuoksi.

Kuuban terveysministeriöltä on tullut pyyntö näiden koronavirusepidemian edetessä elintärkeiden laitteiden hankkimiseksi. Vappuhaasteeseen voit osallistua täällä.
 

❤️ ❤️ ❤️


Tiesitkö, että halutessasi voit perustaa myös oman keräyksen Facebookissa? Perusta oma keräys täällä (linkki aukeaa parhaiten tietokoneella). Aikaa tähän menee vain minuutti.

Keräykseen voi osallistua myös tekemällä tilisiirron esimerkiksi omassa verkkopankissa. Tilinumero ja lisätiedot löytyvät seuran sivuilta.

Kiitos vielä ja hyvää vappua!
Pysytään terveinä!
 

Keräysaika 7.4.-6.7.2020 koko maassa Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Pienkeräysnumero RA/2020/345

Suomi-Kuuba-seura Facebookissa

Seuran nettisivut
Copyright © 2020 Suomi-Kuuba-seura, All rights reserved.

Ohessa otteita JHL:n kansalaistoiminnan asiantuntija Anna Malisen lähettämästä tilannekatsauksesta (pienillä omilla lisäyksillä) terveisin Leila Vikman (yhd 872 solidaarisuuslähettiläs).

Tässä vuoden ensimmäinen tilannekatsaus solidaarisuustoiminnan osalta.

Terveisiä SASKin solidaarisuuspäiviltä

Tammi-helmikuun vaihteessa järjestettiin SASKin solidaarisuuspäivät. JHL:llä oli oma tilaisuus perjantai iltapäivällä. Paikalla oli solidaarisuuslähettiläitä sekä muita, nuoria ja uudempia jäseniä sekä konkarijäseniä ja liiton hallituksen edustajia!

Meistä Hallinnon, tietotyön ja tukipalvelujen ammattilaiset JHL ry 872:stä oli paikalla Anneli Korhonen ja Leila Vikman.

Saimme tietoa JHL:n SASKin kanssa toteutettavista hankkeista maailmalla sekä liiton kotimaan solidaarisuustoiminnan nykymuodoista, lisäksi kuulimme terveiset Indonesiasta SASKin opintomatkalle osallistuneelta Jari Saalastilta.

Kotimaan solidaarisuustoimintaa on tarkoitus aktivoida ja perustaa maan kattava solidaarisuuslähettiläsverkosto. Kaikilla solidaarisuustoiminnasta kiinnostuneilla jäsenillä on mahdollisuus ilmoittautua solidaarisuuslähettilääksi. Lähettiläille välitetään tietoa ajankohtaisista aiheista ja järjestetään aika ajoin erilaisia tapahtumia ja koulutuksia. JHL.n solidaarisuuslähettiläillä on myös oma, suljettu Facebook-ryhmä. (Itse en seuraa tuota ryhmää, koska työpäivittäinen päätetyöskentely vie melkeinpä kaikki mehut muun tietotulvan läpikäymiseen). Olen siis tiedottanut edelleen asioita, jotka saan näin sähköpostitse. Lahden solidaarisuuspäivistä en tehnyt erillistä koostetta, mutta alla olevista linkeistä saat enemmän tietoja.

Tässä tiedoksi SASKin ja JHL:n jutut solidaarisuuspäivistä:
https://www.sask.fi/ajankohtaista/solidaarisuuspaivien-yleiso-tietaa-etta-me-voidaan-tehda-ihan-mita-halutaan/ 
https://www.jhl.fi/2020/02/10/solidaarisuustoiminta-houkuttaa-jhln-jasenia-mutta-tietoa-kaivataan-lisaa/

Haut auki SASKin koulutukseen

Muistutan myös tätä kautta, että haku SASKin seuraavaan lähettiläskoulutukseen (huhtikuussa Helsingissä) on auki 23.2. asti. Katso lisätietoja ja hakuohjeet täältä: https://www.sask.fi/tapahtumat/saskinlahettilaskoulutus/
SASKin lähettiläskoulutuksen käyneet voivat hakea SASKin suosituille opintomatkoille.

Reilun kaupan työpaikat

Reilun kauppa, jonka jäsenjärjestöihin JHL kuuluu, on julkaissut tuoretta tietoa Reilun kaupan työpaikoista. ”Reilu kauppa ry uskoo työpaikkatoiminnan kiinnostavan suomalaisia työpaikkoja, sillä vastuullisuuskysymykset koskettavat nykyään jo kaikkia organisaatioita. Haluamme tarjota työpaikoille entistä helpompia työkaluja toteuttaa vastuullisuutta. Reilun kaupan työpaikkana toimiminen on helppo tapa tehdä konkreettisia tekoja”, kerrotaan oheisessa jutussa. Reilun kaupan työpaikkana olemisen voi aloittaa juomalla reilun kaupan kahvia ja viestimällä asiasta. Lue lisää: https://reilukauppa.fi/reilun-kaupan-tyopaikat-sitoutuvat-kahvittelemaan-reilusti/?fbclid=IwAR1enWxTGLaS-mINv21sD1RXWiO8SJa5OM8HB4BReozo2QzZY8FZS5cEWm0

Ystävällisin terveisin
Anna Malinen
Kansalaistoiminnan asiantuntija
Puhelin: 010 7703 492
Matkapuhelin: 050 304 3858

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
PL 101, 00531 Helsinki
www.jhl.fi | JHL Twitter

- - - -


Terveiset Riihimäeltä

Ay-väen rauhanpäivät pidettiin Riihimäen Teatterihotellissa 11.–12.1.2020. Meidän yhdistyksestä mukana oli 9 henkilöä. Työpaikkojen rauhantoimikunnan varapuheenjohtaja Keijo Hiltunen ja työpaikkojen rauhantoimikunnan jäsen Kikka Ylismäki, yhdistys JHL ry 872 puheenjohtaja Kirsi Massinen, hallituksen jäsenet: Jaana Collanus, Hanne-Mari Halme ja Anneli Korhonen, hallituksen varajäsenet: Nina Mattila ja Nina Raatikainen sekä kv-tiedottaja/solidaarisuuslähettiläs Leila Vikman.

Keijo Hiltunen avasi tilaisuuden ja esitteli ohjelman. Rauhanpäivien virallisen avauksen suoritti sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen. Hänen mukaansa: ” Suomi on yksi maailman turvallisimmista ja hyvinvoivimmista maista, mutta työtä yhteiskuntarauhan puolesta on täälläkin tehtävä joka päivä. Eriarvoistuminen ja syrjäytyminen ovat turvallisuusuhkien juurisyitä niin Suomessa kuin maailmalla. Oikeudenmukaiseen siirtymään perustuva ilmastopolitiikka ei ole uhka työntekijöille, vaan voi päinvastoin luoda uutta työtä Suomeen.”

Riihimäen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Miia Nahkuri toivotti kaikki tervetulleiksi Riihimäelle ja esitteli lyhyesti kaupungin strategiaohjelmaa 2030 ja arvoja. https://www.riihimaki.fi/palvelut/konserni-ja-hallintopalvelut/riihimaki-strategia/riihimaki-strategia-2030-2/

Lähi-idän ja Syyrian tilannetta puitiin Kymmenen vuotta “arabikeväästä” – mitä Lähi-idässä tapahtuu nyt -otsikon alla. Aiheen panelisteina olivat Kurdiliiton puheenjohtaja Welat Nehri ja Tampereen yliopiston kansainvälisten suhteiden historian tutkija, dosentti Pertti Multanen.

Arabikevät alkoi Tunisiassa 2010-2011. Sitä pidetään nuorten sukupolven kansannousuna demokratian parantamiseksi vastareaktiona paikoilleen pysähtyneille ja itsevaltaisille hallituksille. Monien pohjois Arfikan ja Lähi-idän valtioiden tilanne ei kuitenkaan ole muuttunut paremmaksi. Alue on pysynyt epävakaana arabikevään jälkeen, sodat ja diktatuuri ovat tätä päivää sekä ääri-islamistiset voimat ovat nostaneet päätään.

Syyrian kriisin juuret ovat viime vuosisatojen siirtomaapolitiikassa. Siirtomaavallan jälkeen Lähi-itä jaettiin mielivaltaisesti ei alueen kansojen luonnollisten elinympäristöjen mukaan Sota alkoi kansannousuna Bašar al-Assadin hallitusta vastaan. Eri ryhmiin kuuluvat hallitusta vastaan taistelevat maltilliset ja islamilaiset kapinalliset sotivat myös keskenään. Myös ulkovallat ovat sekaantuneet sotaan. Sota on luonut valtavan pakolaistulvan maan sisällä ja ulkomaille. Lähinnä sunnalaiset arabimaat ja länsimaat ovat tukeneet kapinallisia, Venäjä ja šiialainen Iran al-Assadin hallintoa.

Ay-liikkeen yhtenäisyys ja tes-shoppailu- teeman panelisteina olivat ammattiliittojen puheenjohtajat: Päivi Niemi-Laine JHL), Heidi Nieminen (PAU) Silja Paavola (SuPer), ja keskusjärjestö STTK puheenjohtaja Antti Palola.

Työmarkkinoilla vastakkainasettelu on koventunut. Syksyn postilakon myötä nousi esiin TES-shoppailu= työnantajan pyrkimys siirtää työntekijöitä halvemman sopimuksen piiriin. mmattijärjestöt eivät hyväksy sitä, että työehtoja huononnetaan ja palkkoja alennetaan. Palkalla on voitava tulla toimeen.

Kuntien talous on kuralla ja pitäisi viimeinkin päättää minkälaisella mallilla Sote –uudistus toteutetaan.

Kunta-alan neuvottelukierros uudesta virka- ja työehtosopimuksesta käynnistyy tiistaina 14.1.2020 ja kunnallinen virka- ja työehtosopimus (KVTES) irtisanotaan tänään päättymään 31.3.2020.

Postin työtaistelu osoitti, että Ay-liikkeen keskinäinen solidaarisuus on kunnossa.

Kunta-alalla myös matalapalkkaiset työntekijät tekevät elintärkeää työtä.

Lauantai Iltapäivää jatkettiin kolmessa teemaryhmässä.

Bisneksen armoilla vauvasta vaariin? Onko arvokas lapsuus, nuoruus, aikuisuus ja vanhuus mahdollista toteuttaa vallitsevalla arvomaailmalla? Alustajana kansanedustaja Pia Lohikoski.

Bisneksen armoilla on toimittu useissa yksityisissä hoivakodeissa. Aluehallintovirasto puuttunut useisiin laiminlyönteihin. Esim. lastensuojelu- ja vammaispuolella pienet yksityiset toimijat ovat lopettaneet ja Esperi, Mehiläinen ja Touhula jatkavat toimintaa. Verorahoja nämä yritykset eivät maksa Suomeen.

Robottiaseet: mitä ne ovat ja pitäisikö ne kieltää. Alustajana rauhanliiton viestinnän ja vaikuttamistyön asiantuntija, robottiaseverkoston koordinaattori Tuuli Vuori. Ohessa linkki aiheeseen:

https://rauhanliitto.fi/rauhanliitto/ajankohtaista/tiedotteet/mielipidemittaus-eurooppalaisten-enemmisto-kieltaisi-autonomiset-aseet

Katsaus Bolivian tilanteeseen. Alustajana FMEleonoora Karttunen.

Katsaus käsitteli Bolivian poliittista lähihistoriaa.

******************************************************************************

Sunnuntaina katsottiin elokuva Tanskan ammatillisen keskusjärjestön LO:n johtajan Lizette Risegaardin noususta johtotehtävään vuonna 2015.

Mistä ratkaisu työvoimapulaan? Alustajana valtiotieteiden tohtori Jouko Kajanoja.

Hänen mielestään tärkein lähivuosien yhteiskuntapoliittinen kysymys on nykyisen hallituksen tulevaisuusinvestointien onnistuminen.

Hän käsitteli mm. teemoja tarvitaanko työttömyyttä ja tarvitaanko työvoimapulaa? Yhteiskunnallisesti hyödyllistä tekemätöntä työtä on riittämiin (hoivatyö, koulutus jne.) Olisiko aika asettaa vaatimus, että työ olisi subjektiivinen oikeus.

Loppupäätelmänä: tarvitaan lisää työpaikkoja ja työtakuu!
 

Puheenvuoron Yhteiskuntarauha on rauhan ydin, käytti Helsingin Ensikoti ry:n toiminnanjohtaja Tuomas Kurttila.

Korosti erityisesti kasvatuksen ja yksilön kasvun merkitystä. Lapsille on turvattava kasvurauha. Haitalliset lapsuusiän kokemukset saattavat heijastua koko elämään, Jokaisella lapsella ja nuorella tulee olla oikeus turvalliseen kotiin ja kasvuympäristöön.

Monimutkaisten ongelmien ratkaiseminen edellyttää yhteistyötä, neuvottelutaitoa, suvaitsevaisuutta, joustavuutta ja luovuutta. Ongelmien tunnistaminen ja miten puututaan niitä havaitessa. Maahanmuuttajataustaisten lasten kantasuomalaisten lasten kokemukset ovat erilaisia. Eriarvoistuminen on suuri uhka.

Ainoastaan monipuolisilla ja kehittyneillä yhteistyö- ja ongelmanratkaisutaidoilla voi saavuttaa hyviä ja kestäviä tuloksia.

Ilmastonmuutos ja ay-liike, alusti STTK:n opiskelijat puheenjohtaja Saana Simola.

Ilmastonmuutos on oire ylikulutuksesta. llmastokriisi on uhka, joka vaikuttaa ihmisoikeuksiin kuten oikeutta elämään, terveyteen, ravintoon ja veteen sekä kotiin ja toimeentuloon. Maapallon biologinen monimuotoisuus (biodiversiteetti) on vaarassa.

Rauhanpalkinto ja seuraavat Ay-väen rauhanpäivät

Palkinto luovutetaan joka toimen vuosi ja nimitysperusteena on yleensä ollut innostava toiminta rauhan puolesta. Rauhantyöpaikka-palkinto luovutettiin jyväskyläläiselle Monikulttuurikeskus Gloria ry:lle. Gloria tekee yhteiskunnallista vaikuttamistyötä järjestämällä tapahtumia ja keskustelutilaisuuksia monikulttuurisuudesta ja toimii yhdenvertaisuuden puolesta, rasismia ja ennakkoluuloja vastaan. Gloriassa kokoontuu mm. monikulttuurisia ryhmiä ja tiloissa on mahdollisuus järjestää kursseja, tapahtumia, tilaisuuksia ja näyttelyitä

Seuraavat Ay-väen rauhanpäivät pidetään Hämeenlinnassa 9.-10.2021. Varaa jo aika kalenteriisi, luvassa hyvä ja ajankohtainen ohjelma!

kirjasi Leila, kv-tiedottaja/solidaarisuuslähettiläs

- - - -


MUISTUTUSKUTSU SASKin solidaarisuuspäivät 1.-2.2.2020 – Ilmoittautumisaikaa 20.11.2019 asti.

Hyvät JHL:n solidaarisuuslähettiläät, SASKin opintomatkoille ja lähettiläskoulutukseen osallistuneet ja muut solidaarisuustoiminnasta kiinnostuneet jäsenet,

Tervetuloa Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASKin solidaarisuuspäiville, jotka järjestetään Lahdessa la-su 1.-2.2.2020 (sekä JHL:n omaa ohjelmaa pe 31.1.).

Liitteenä kutsu sekä tapahtuman ohjelma (täydentyy osin vielä).

JHL kustantaa ilmoittautuneille osallistumismaksun (sis. ohjelman ja ruokailut) sekä majoitus- ja matkakulut matkustusohjesäännön mukaan (ei päivärahoja).

Ilmoittautumiset ja työryhmätoiveet 20.11.2019 mennessä: anna.malinen@jhl.fi

Mukaan mahtuu 30 ensimmäiseksi ilmoittautunutta, joten toimithan ajoissa varmistaaksesi paikkasi!

Ystävällisin terveisin

Anna Malinen
Kansalaistoiminnan asiantuntija
Puhelin: 010 7703 492
Matkapuhelin: 050 304 3858


Vuosittaiset Ay-väen rauhanpäivät kerää yhteen 150–200 osanottajaa. Asiantuntijoiden panos yhdessä ay-aktiivien, kansalaisjärjestötoimijoiden, päättäjien ja liittojohtajien kanssa on luonut rauhanpäivistä suositun keskustelufoorumin. Ay-väen rauhanpäivät on kaikille avoin seminaaritapahtuma.

Korkeatasoisten alustajien kuulemisen lisäksi ihmiset osallistuvat aktiivisesti keskusteluihin, mihin tarjoavat oivan mahdollisuuden työryhmät mielenkiintoisine aiheineen. Keskustelujen teemoissa on mukana niin kotimaisia kuin kansainvälisiäkin kysymyksiä. Tavoitteena on aina ohjelman ajankohtaisuus.

Rauhanpäivät järjestetään vuosittain eri paikkakunnilla yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. Vuonna 2009 oltiin Jyväskylässä, 2010 Järvenpäässä, 2011 Turussa, 2012 Tampereella, 2013 Lappeenrannassa, 2014 Hyvinkäällä, 2015 Raumalla, 2016 Kouvolassa, 2017 Lahdessa, 2018 Helsingissä, 2019 Salossa ja Riihimäen Teatterihotellissa 11.–12.1.2020. ja 22.–23.10.2022 

Ay-väen rauhanpäivillä luovutetaan joka toinen vuosi Rauhantyöpaikka-palkinto jollekin ansioituneelle työpaikalle tai muulle yhteisölle. Nimitysperusteena on yleensä ollut innostava toiminta rauhan puolesta.